Opozícia proti homosexuálnym sobášom v Nórskej cirkvi

V Nórskej cirkvi sa ozvala opozícia proti schváleniu sobášov homosexuálnymi pármi. Sobáše považujú za akt proti  Biblii a popierajúci cirkevnú a ekumenickú tradíciu.  Na jej čele stojí pastor Dag Oivind Ostereng. Presne sa nevie, koľko je duchovných a laikov v cirkvi proti tomuto aktu, no už hneď po hlasovaní 200 duchovných podpísalo vyhlásenie o situácii v Nórskej cirkvi. Osterteng patrí ku konzervatívnemu krídlu v cirkvi a je členom skupiny Carissimi. Podľa výskumu 44% opýtaných by opustilo Nórsku cirkev. Zostať v nej by chcelo iba 34%.

Nórska cirkev je štátna, liberálneho zamerania. Okrem nej v krajine pôsobí aj malá konzervatívna, Biblii verná Luteránska cirkev v Nórsku a  Evanjelicko-luteránska diecéza Nórska, ktorá tvorí združenie so Švédskou a Fínskou podobnou diecézou v s názvom Spoločenstvo Severských diecéz. Obe telesá pracujú ako konfesionálne a Biblii verné. Prvá je členkou ILC, druhá sa práve o toto členstvo uchádza.

(ilc-online.org)

Komentáre k “Opozícia proti homosexuálnym sobášom v Nórskej cirkvi

  1. Milí Nóri Slová Písma sa napĺňajú:

    … hoci poznali Boha, neoslavovali ho ako Boha ani mu neďakovali. Vo svojom uvažovaní upadli do márnosti a ich nerozumné srdce sa zatemnilo. 22 Tvrdili, že sú múdri, a stali sa bláznami. 23 Slávu nepominuteľného Boha zamenili za zobrazenú podobu pominuteľného človeka, vtákov, štvornožcov a plazov. 24 Preto pre túžby ich sŕdc vydal ich Boh napospas nečistote, takže sami zneucťovali vlastné telá. 25 Božiu pravdu zamenili za lož a úctu a službu preukazovali stvorenstvu namiesto Stvoriteľovi, ktorý je požehnaný naveky. Amen. 26 Preto ich Boh vydal napospas hanebným vášňam. Lebo ich ženy zamenili prirodzený styk za protiprirodzený. 27 Podobne aj muži zanechali prirodzený styk so ženou a rozpálili sa rozkošníckou vášňou jeden voči druhému; muži s mužmi páchali hanebnosti a sami na sebe si odniesli zaslúženú odplatu za svoje poblúdenie. 28 A pretože odmietli uznať Boha, vydal ich Boh napospas ich skazenému rozumu, takže robia, čo sa nesluší.

    List apoštola Pavla kresťanom v Ríme 1, 21 – 28

Komentovať