Synoda pravoslávnych cirkví na Kréte

Atény 20. júna (TASR) – Na gréckom ostrove Kréta sa v nedeľu začalo historické stretnutie predstaviteľov všetkých pravoslávnych cirkví sveta, a to napriek neúčasti predstaviteľov ruského pravoslávia, informovala agentúra AP.

Ekumenický pravoslávny patriarcha a konštantínopolský arcibiskup Bartolomej I. viedol modlitby v predvečer týždeň trvajúceho stretnutia po desaťročiach príprav.

Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill a predstavitelia dvoch ďalších pravoslávnych cirkví na schôdzku neprišli. Podľa nich neboli prípravy dostatočné. Kirill ešte v piatok vyjadril nádej, že schôdzka všetkých predstaviteľov sa uskutoční v neskoršom termíne.

Bartolomej I. 15. júna vyhlásil, že historická synoda lídrov pravoslávnych cirkví, prvá za takmer tisícročie, sa uskutoční aj napriek neúčasti predstaviteľov ruského pravoslávia.

Na podujatí sa mali pôvodne zúčastniť lídri 14 nezávislých pravoslávnych cirkví. Jedným z cieľom synody je podpora jednoty 300 miliónov pravoslávnych kresťanov. Prípravy na synodu trvali 55 rokov.

Jednotlivé vetvy pravoslávnej cirkvi sa dosiaľ ešte nikdy nestretli na podobnom podujatí. Od tzv. veľkej schizmy v roku 1054 vzniklo približne 15 pravoslávnych cirkví. Na rozdiel od katolíckej cirkvi sú nezávislé a majú vlastné vedenie. Napríklad moskovský patriarcha Kirill je hlavou najväčšej pravoslávnej cirkvi, ale je rovnoprávny s inými patriarchami.

Komentovať